Haber

Çakırözer: Her Şeyden Çok Gerçek Habere ve Bilgiye İhtiyaç Duyduğumuz Bu Süreçte Gazeteci Ödülünü Yine Sansür, Tehditler ve Yasaklar Kazandı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Bu süreçte her şeyden çok gerçek habere ve bilgiye ihtiyacımız varken gazetecilerin mükafatı sansür, tehdit ve yasaklardı. Onbinlerce vatandaşımız enkaz altında kurtarılmayı beklerken. , o bölgeden yayın yapan bir televizyon kanalı üç gün boyunca karartıldı, Tele1’i kapatmanın zamanı geldi mi?

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, dün TBMM Genel Heyeti’nde Şubat ayı Basın Özgürlüğü raporunu paylaştı. Çakırözer, şunları söyledi:

“Deprem bölgesinde 26 basın emekçisi hayatını kaybetti. Yaşanan bu büyük felaket karşısında iki gün hareketsiz kalarak can kayıplarının artmasından sorumlu olan hükümet, ilk günden itibaren ayağa kalkan gazetecileri hedef alarak 85’e çıkarmayı hedefledi. gerçek haber ve bilgiye her şeyden çok ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte gazeteciler yine sansür tehdit ve yasaklarla ödüllendirilirken onbinlerce vatandaşımız enkaz altında kurtarılmayı beklerken , o bölgeden yayın yapan bir televizyon kanalı üç gün boyunca kesintisiz olarak karartıldı.Böyle bir zamanda Tele1’i kapatmanın zamanı mıydı?

“REKLAM HABERLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLİYORUZ, HİÇ YÜZÜNÜZÜ MUTLU ETMİYORSUNUZ”

Cumhurbaşkanı bile iki günlük gecikmeyi kabul ederek özür diledi ama siz bu gecikme nedeniyle yaşanan can kayıplarını eleştiren kanallara en ağır cezaları vermekten çekinmediniz. Halk TV, Fox TV ve Tele1’e 7 milyon lira para cezası ve yayın durdurma cezası verdiniz. Artık o kanallardan özür bile dilemeyecek misiniz? Siz soğuktan donarken ‘Çadır yok’ diye bağıranların sesini duyuran kanalları cezalandırırken, dağıtmadığınız ama stokladığınız çadırlar için yaptığınız reklamlardan utanıyoruz. ‘Kiler ve giriş holü de var’ diyerek satıyor. hiç mi kızarmıyorsun

“İHMALLERİNİZ NEDENİYLE BÖLGEDEN YÜKSELEN TEPKİLERİ ÖNLEMEK İÇİN BASINI MERKEZLEDİNİZ”

İhmaliniz nedeniyle bölgeden gelen tepkiler duyulmasın diye basına sansür uyguladınız. 20’den fazla gazeteci gözaltına alındı ​​ve haber yapması engellendi. Soruşturmalarla Fatih Altaylı, Enver Aysever, Merdan Yanardağ, Seyhan Avşar, Mir Ali Koçer’i susturmak istediler. 250 vatandaşımızın mezarlığı olan Ebrar Sitesi önünde Maraş Belediye Başkanına soru soran Fox TV muhabiri Gülşah İnce; Maraş’ta T24’ten Gökçer Tahincioğlu, Malatya’da Halk TV’den Ferit Demir, Hatay’da Anıl Olcan; Diyarbakır’da Ahmet Kanbal ve Adıyaman’da Rabia Çetin, güvenlik güçleri ve korumalar tarafından engellendi. Adana’daki hastanede çekim yapan Universal muhabiri Volkan Pekal ile Urfa’nın Birecik ilçesinde yıkılan binayı görüntüleyen gazeteciler Mahmut Altıntaş ve Sema Çağlak gözaltına alındı.

“HALA DEPREM BÖLGESİNDE DEĞİL, UZAKTAN EĞİTİM KARARINI PROTESTO EDEN ÖĞRENCİLERE UYGULANAN POLİS MÜDAHALESİNİ GÖREN GAZETECİLER DE ENGELLENİYOR”

Enkazın başında haberleri takip eden onlarca gazeteci OHAL nedeniyle engellendi. Deprem yardımı haberini yapan Deutsche Welle muhabiri Alican Uludağ, troller tarafından casusluk yapmakla suçlandı. Böyle bir felakette bile gazeteciler hedefteydi. İçişleri Bakanı, uyumsuzluk bildiren yayın kuruluşlarını hedef alırken, küçük ortağı zamanını gazeteciler hakkındaki hataları bildirmekle geçirdi. Sarsıntı kuşağında kalmadı, üniversitelerde uzaktan eğitim kararını protesto eden öğrenciler ve polisin kendilerine yönelik orantısız müdahalelerini gören gazeteciler engellendi.

“Eleştiriye tahammül edemediğin için neden göstermeden ekşi sözlüğü kararttın”

Basını engellemeye yetmedi. Bölgede artçı sarsıntılar devam ederken, arama kurtarma çalışmaları bitmezken, televizyonlara utanmadan ‘Haydi rutininize dönün, depremzedeleri konuşturmayın’ talimatı verildi. Enkaz altında kalan yüzbinlerce depremzede sosyal medya üzerinden yardım çığlıkları atarken, onlara arama kurtarma ekibi göndermek yerine siz seslerini kısmanın ızdırabına düştünüz. Twitter’ın TikTok’unu hukuka aykırı ve vicdansızca saatlerce sansürlediniz. Eleştiriye dayanamadığın için, ilişki bile göstermeden Ekşi Sözlük’ü karaladın.

“EN KISA AYDA 31 GAZETECİ HAKİM KARŞILIĞINA ULAŞTI”

340 habere ve internet sitesine erişimi engellediniz. Ülkenin tek gündemi dayanışma iken, önceliğiniz sansür ve baskıydı. En kısa ayda 31 gazeteci hakim karşısına çıktı. 25 gazeteci Diyarbakır ve Ankara davalarında halen tutuklu bulunuyor. Metin Uca ifadesi nedeniyle gözaltına alındı, Emin Çapa 2 tweet’i nedeniyle tutuklu yargılandı. Biz ekran başında haber beklerken gazetecilerle uğraşmanın sırası mıydı, soruyorum size.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu